Internacional

Dos agents dels serveis d'intel·ligència turc confessen que el govern va organitzar l'execució de tres activistes kurdes a París

Els dos membres del MIT van ser capturats pel Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) l'agost passat en una operació de contra-espionatge. L'agència kurda d'informació ANF ha publicat la seva confessió, tot i que Turquia n'ha prohibit la difusió
L'agència ANF denuncia que ha estat sotmesa a atacs des del dia en què es van publicar els vídeos amb les declaracions
10/01/2018

El passat 4 d'agost, els serveis de contra-espionatge del HPG –braç militar del PKK a Turquia– capturaven a dos membres del MIT, el servei d'espionatge i intel·ligència turc, que estaven reunits a Dōkan, al sud-est del país. Els dos agents havien viatjat al Kurdistan turc per organitzar el segrest i/o assassinat de dirigents i membres del Koma Civakên Kurdistan (KCK), paraigües que aglutina a totes les organitzacions polítiques, socials i militars kurdes.

Els dos alts càrrecs capturats en una operació de contra-intel·ligència kurda eren Erhan Pekçetin, Director del Departament d'Activitats Separatistes Ètniques i Aydın Günel, director de recursos humans

Els dos alts càrrecs de l'agència d'intel·ligència detinguts eren Erhan Pekçetin, Director del Departament d'Activitats Separatistes Ètniques i Aydın Günel, director de recursos humans. Ambdós eren capturats en una operació de contra-intel·ligència del HPG batejada com a Operació de venjança revolucionària de la martir Sakine Cansiz. Aquest nom es va triar en honor a la històrica dirigent i fundadora del PKK assassinada a París ara fa cinc anys, presumptament a mans d'un agent del MIT, amb l'objectiu de dinamitar les converses de pau que s'iniciaven en aquell moment.

En el cinquè aniversari de la massacre de París, l'agència de periodisme kurda ANF publicava les confessions dels agents del MİT detinguts, a on tots doncs reconeixen que la massacre va ser planificada per l'agència d'intel·ligència turca i va ser aprovada per la màxima autoritat a Turquia.


Cop mortal al MIT

Els agents parlen amb naturalitat davant de la càmera sobre qui són, quins són els seus rols dins del MIT i com van ser capturats. Diuen que van ser arrestats pel PKK i que es troben en una "ubicació desconeguda, en una presó que no saben el nom". Pekçetin i Günel també van afegir que no van ser sotmesos a cap tipus de maltractament després de la seva detenció. Gràcies a la informació extreta d'aquests dos agents, el KCK va anunciar en un comunicat que va poder desactivar diverses cèl·lules del MIT a Başûr (el Sud), Rojava i Bakurê Kurdistan, així com fonts d'informació i agents infiltrats.

La detenció d'aquests dos homes ha servit per a esclarir la responsabilitat del MIT en els assassinats de Figan Dogan, Sakine Cansiz i Figen Leyla, comesos a París ara fa cinc anys

 

Tanmateix, la detenció ha servit per a esclarir la responsabilitat del MIT en els assassinats de Figan Dogan, Sakine Cansiz i Figen Leyla, comesos a París ara fa cinc anys. El copresident del Consell Executiu del KCK, Cemil Bayık, va declarar que l'ordre per a executar aquests assassinats va ser lliurada per Erdoğan personalment i que fou Hakan Fidan qui va cometre aquesta massacre mitjançant el MIT. Bayık va assegurar que tenen molta més informació de l'operació en qüestió i que aquesta serà compartida en el futur.


Un assassinat planificat des de les altes esferes

En els vídeos publicats, Erhan Pekçetin reconeix que "hi ha enregistraments d'àudio que es van filtrar a internet que mostren com l'assassinat estava planificat i executat per Ugur Kaan Ayik, el cap del Departament d'Activitats Separatistes Ètniques; Oguz Yuret, director de sucursal; l'agent Ayhan Oran i altres tres agents. Els he reconegut dels enregistraments d'àudio. Les gravacions d'àudio són fetes a l'hotel d'Ankara a on es van trobar amb un informador anomenat Omer Guney".

Omer Guney era l'únic detingut i acusat dels assassinats, però poc abans de l'inici del judici va morir sobtadament a un hospital francès on restava sota vigilància policial i esperava per ser operat

Guney era l'únic detingut a l'Estat francès i acusat dels assassinats. La pertinença de Guney a algun aparell de l'Estat turc ja estava sota sospita amb la filtració d'una nota interna del MIT, datada el novembre de l'any 2011, classificada com a secreta i signada per alts càrrecs de l'organisme. La nota explicita les condicions perquè un agent encobert anomenat el 'Legionari' –probablement Güney– rebi 6.000 euros mensuals per vigilar i eliminar la dirigent kurda Sakine Cansiz, identificada amb el nom en clau de Sara.

Cinc anys més tard dels assassinats, les investigacions no han avançat significativament. Poc abans de l'inici del judici, el gener del 2017, Güney va morir sobtadament a l'hospital francès de Salpetriere, on restava sota vigilància policial i esperava per ser operat. Els dos agents també van proporcionar informació sobre com es van organitzar els assassinats i els viatges d'Omer Guney.

L'assasssinat de les tres activistes va aixecar una onada de protestes a diversos països Sobre un atemptat que va sacsejar a tot el moviment kurd i va trencar amb l'esperança de les converses de pau, iniciades pel govern turc amb Abdullah Ocalan, Erhan Pekçetin afegia: "Aquest tipus d'assassinats són molt crítics. Requereixen una decisió d'un alt funcionari i només alguns pocs saben sobre això (...) La nota d'acció ha d'anar al taulell del director de l'agència. No crec que ell ho decideixi, sinó que li demanarà al president. Aquestes accions poden crear problemes internacionals, ja que va ser un moment en què es van produir les negociacions de pau. Aquesta acció no va ser una acció que podria fer un subdirector".

Un dels dos agents capturats també explica qui són les firmants de les notes del MIT que autoritzen l'assassinat, un dels quals era sotsdirector de l'agència que assistia a les negociacions de pau 

Un dels dos agents capturats també explica qui són les firmants de les notes del MIT que autoritzen l'assassinat: Ugur Kaan Ayık, cap del departament d'Operacions Especials, Sabahattin Asal, sotsdirector de l'agència que en aquell moment assistia a les negociacions de pau i Muhammed Dervisoglu. Per la seva banda, Aydin Gunel va reconèixer les signatures del document filtrat sobre la massacre de París: "O. Yuret és la signatura d'Oguz Yuret. Oguz Yuret és el cap del departament regional del MIT a Van. Va ser el director del departament operatiu en aquell moment".


Informació vetada a Turquia

Per la seva banda, Turquia prossegueix en la restricció de la llibertat de premsa, la detenció de periodistes, el tancament de diaris, la prohibició de llocs web i les pressions cap a publicacions crítiques amb el govern. L'agència ANF denuncia que ha estat sotmesa a atacs des del dia en què es van publicar les declaracions dels administradors del MIT. "Les agències, els portals de notícies, els llocs web i els comptes de xarxes socials que comparteixen els articles que publiquem també estan a la vista de l'Estat turc", afirmen. Com a conseqüència de la resolució feta pública per la Cort Penal de Pau número 3 d'Ankara, s'ha prohibit l'accés desde Turquia als darrers articles d'ANF relacionats amb les confessions dels agents del MIT capturats a l'operació del PKK. "Hi ha comptes de YouTube, Twitter, Instagram i d'agències de notícies entre els comptes de mitjans socials prohibits", denúncia ANF.
 

Article elaborat amb informació extreta d'ANF News.

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: